Buradasınız
Anasayfa > Apple Mac > Apple Mac Sisteminizde Karşılaşabileceğiniz Bellek Sorunları ve Çözümleri

Apple Mac Sisteminizde Karşılaşabileceğiniz Bellek Sorunları ve Çözümleri

MacBook, iMac ya da Mac Pro sisteminizde bellek yükseltimi yaparken sorun mu yaşıyorsunuz? Bu yazımızda Mac sistemlerde bellek yükseltimi yaparken en sık karşılaşılan hatalar ve çözümlerinden bahsedeceğiz.

Yanlış Yapılandırma:  Taktığınız bellek modülü sisteminiz ile uyumlu değil. Bellek modülü satın alırken bellek tipi, bellek hızı, kapasite gibi dikkat edilmesi gereken pek çok değer vardır. Pek çok kullanıcıya karmaşık gelen bu işlemle uğraşmamak için Kingston ya da Transcend gibi üreticiler tarafından sunulan bellek arama motorlarını ya da Mac uygulamalarını kullanabilirsiniz. Ayrıca bilendenal.com sitesinde yer alan bellek arama motorunu kullanarak Mac sisteminiz için belleği satın alabilirsiniz.

Belleğin Yanlış Takılması: Bellek modülü yuvaya doğru oturmamıştır, ya da yuvada toz vb yabancı madde vardır. Çözüm: belleği yuvadan çıkarıp kontrol ederek yeniden takın.

iMac sistemlerde belleği yuvaya yerleştirmek için biraz güçlü bastırmak gerekir. Bellek yuvaya oturduğunda net bir “klik” sesi duyulur. Ayrıca yeni takılan belleğin yüksekliğini diğer bellekler ile karşılaştırarak yuvaya tam oturup oturmadığını anlayabilirsiniz.

Standart Macbook, Macbook Pro ve Mac Mini sistemlerde de bellek takılırken hafif bir güç uygulamak gerekir. Ayrıca yuvaya takılan belleği yatay hale getirerek mandal ile sabitlenmesi sağlanmalıdır. Eğer bellek mandal ile sabitlenmez ise yuvadan çıkarak sisteme zarar verebilir. Bellek mandal ile sabitlenene kadar hafif bir güç uygulanarak bu tür sorunların oluşması önlenebilir.

Eğer belleğin yuvadan çıkarılıp yeniden doğru bir şekilde takılması sorunu çözmedi ise, farklı yuvaya takarak sorunun yuvada ya da bellekte olup olmadığı anlaşılabilir. Ayrıca farklı bellek yerleşimleri ile yeni bellek modülü ile eski bellek modülünün uyumlu olup olmadığı da test edilebilir.

Eğer yuvada toz ve benzeri yabancı madde var ise; bellek takılmadan önce  bir hava kompresörü yardımı ile bellek yuvasını yabancı maddelerden arındırılması sorunu ortadan kaldırır.

Sistem Bellenim(Firmware) çakışması: Özellikle Mac sistem kullanıma sunulduktan sonra üretilen yeni nesil bellekler sisteme takıldığında bu sorun ortaya çıkabilir. Yeni belleği ya da yüksek kapasiteyi destekleyebilmesi için sistem EFI (Extensible Firmware Interface) güncellemesi Apple Updates aracılığı ile yapılması gerekir.

Bazı durumlarda EFI üzerinden PRAM ayarlarının sıfırlanarak önyükleme (boot) kaynaklı hataların giderilmesi sağlanır. Bunun yapılabilmesi için aşağıdaki adımlar takip edilmelidir.

1. Sisteminizi kapatın.
2. Command, Option, P ve R tuşlarını kontrol edin. 4. adımda bu 4 tuşa aynı anda basmanız gerekecektir.
3. Sisteminizi açın.
4. Command-Option-P-R tuşlarına aynı anda basın ve basılı tutun. Gri ekran belirene kadar bu tuşlara basılı tutmaya devam edin.
5. Sistem açılana ve açılış sesini 3 kere duyana kadar tuşlara basılı tutun. Ardından tuşlara basmayı bırakabilirsiniz.
Tuşlara basmayı bıraktığınızda Mac sisteminiz normal önyükleme ve açılış işlemlerini gerçekleştirecektir.

Hasarlı Donanım: Yukarıda belirtilen maddelerde gerekli işlemler yapılmasına rağmen bellek modülünde sorun olabilir. İlgili teknik servise başvurularak yeni bellek modülü ile değişimi sağlanmalıdır.

Eğer yukarıda önerilen her şeyi denemenize rağmen bellek modülünüz çalışmıyor ise, bellek modülünüzde sorun olabilir. Eğer bellek modülünüzü bilendenal.com‘dan aldıysanız ya da bellek modülü üzerinde ASNET hologram etiketi mevcut ise belleğinizi ASNET Bilgi Sistemleri’ne göndererek arıza tespiti ve değişim talebinde bulunabilirsiniz.

Mac sisteminize bellek takılması ile ilgili makalemizi de incelemenizi öneririz.

Top