Buradasınız
Anasayfa > Sıkça Sorulan Sorular > Hafıza Kartları

Günümüz fotoğraf makinelerinde, çalışmak için güç gerektirmeyen flash bellek kartları kullanılmaktadır. Bu sayede çekilen görüntü ve fotoğraflar kolayca kaydedilip depolanabilmetedir. Flash bellek teknolojisi, taşınabilirlek ve dayanımın gerektiği uygulamalar için ideal depolama çözümüdür. Günümüzde fotoğraf makinelerinde; CompactFlash, SmartMedia, Memory Stick, MultiMediaCard ve Secure Digital veri depolama kartları kullanılmaktadır.

Fotoğraf makinesi ve kameralarda en önemli başarım ölçütü, doğru anda doğru görüntüyü elde etmek için veri yazma/kaydetme hızıdır. Kullanıcıların kart hızlarını kolay bir şekilde anlayabilmesi için bir standart belirlenmiştir. Bu hız standardı, CD-ROM endüstrisinde kullanılan; 1X değerinin 150 kilobayt veri yazma değeri olarak belirlendiği değerleri temel almıştır. Ürünlerdeki hız gelişimlerine göre; kullanıcılara yüksek başarım değerleri sunan 266X gibi yüksek hız değerlerine sahip ürünler kullanıma sunulmaktadır.
1byte = 8 bits
1X = 150KByte/s
32X = 4.8MByte/s = 38,4Mbit/s En düşük sabit veri yazma hızı
40X = 6MByte/s = 48Mbit/s En düşük sabit veri yazma hızı
60X = 9MByte/s = 72Mbit/s
80X = 12MByte/s = 96Mbit/s
133X = 20MBytes/s = 160Mbit/s
150X = 22.5MBytes/s = 180Mbit/s
200X = 30MBytes/s = 240Mbit/s

Bazı cihazların okuma ünitelerinde temas noktaları farklı yönde olabilmektedir. Kartı çıkartıp çevirdikten sonra yeniden takın.

Yuvarlak çıkartmalar Smart Media kartınızı yazma korumalı hale getirmekte kullanılır. Bu çıkartmaları Smart Media kartın üzerindeki çember ile çevrilmiş alanın yüzeyine yapıştırdığınızda yazma korumasına sahip olursunuz.

Evet, MMC Plus ürünleri geriye dönük desteğe sahiplerdir ve standart MMC kullanan tüm cihazlarda kullanılabilirler.

Evet, ReducedSize MMC ürünleri geriye dönük desteğe sahiplerdir ve standart MMC kullanan tüm cihazlarda kullanılabilirler.

Evet, MMCmobile ürünleri geriye dönük desteğe sahiplerdir ve standart MMC kullanan tüm cihazlarda kullanılabilirler.

Hayır. 4GB ve üzeri depolama kartları kullanıldıkları fotoğraf makinesi ve diğer cihazlarda (örneğin MP3 Çalar) yüksek kapasiteleri desteklemelerini sağlayan kontrolörler olmasını gerektirmektedir. 2GB’dan daha yüksek kapasiteli kartlar FAT32 dosya sistemi desteğine sahip olmalıdırlar. Son yıllarda üretilen birçok kamera ve diğer birçok cihaz FAT32 desteği ile üretilmektedir.

FAT32 dosya sistemi; bilgisayarlarda yıllardır kullanılan FAT (File Allocation Table) dosya sisteminin ardılıdır. FAT sistemi 2GB büyüklüğe kadar adresleme yapabilirken; FAT32 2GB üzeri adresleme yapabilmektedir.

4GB CompactFlash kartlar FAT32 desteğine sahip yeni fotoğraf makineleri ve diğer cihazlarda kullanılabilir. FAT32 desteği değiştirilebilir bir özellik değildir.

2GB ve daha düşük kapasiteli tüm Flash kartlar üretim esnasından FAT ile formatlanır. 2GB üzeri kartlar,  daha yüksek kapasiteyi destekleyebilmesi için FAT32 ile formatlanır.

Genel olarak fotoğraf makinesi kullanım kılavuzları desteklenen kart değerini belirtirler. Ayrıca Kingston, Transcend, Samsung ve SanDisk gibi üretici sitelerinden sistem uyumluluğu kontrol edilebilmektedir.

Bunun anlamı fotoğraf makinenizin FAT32 yi desteklemiyor olduğudur. Bu sorun nedeniyle Compact Flash kartınıza format atmanıza gerek yoktur, çünkü bu kart ile ilgili bir durum değildir, fotoğraf makinenizde bulunan kontrolörünün  2GB ve daha düşük kapasiteli kartları destekleyecek biçimde ayarlanmış olmasıdır.
FAT destekli fotoğraf makineleri 4GB ve üzeri kapasiteli kartların kapasitesinin kapasitesinin yarısını gösterir.

Fotoğraf makinesi FAT32desteğine sahip değilse FAT dosya sistemi kullanılarak yapılan formatlama işlemi bir şeyi değiştirmez. Fotoğraf makinesi yine de sadece 2GB adresleme yapabilecektir.

FAT32 tabanlı 4GB ya da üzeri kapasiteli flash kartınızı sadece FAT destekli cihazlarda (fotoğraf makinesi ya da MP3 çalar gibi) yeniden formatladığınızda kart FAT dosya biçiminde çalışacak şekilde yeniden düzenlenir. FAT ile formatlanan kartlar sadece 2GBlık kapasite gösterirler çünkü bu değer FAT dosya sisteminin destekleyebildiği en yüksek değerdir. Sorunu çözmek için kartınızı bilgisayarınızda FAT32 dosya sistemi ile yeniden formatlamanızdır.

Yazma koruması düğmesi MiniSD kartın yalnızca adaptör içinde iken yazmaya karşı koruma sağlar. Kartı adaptörden çıkardığınızda yazma koruması özelliği ortadan kalkar.

FAT formatlı cihazlar için, girilebilecek en fazla dosya adedi 255’tir. Bu yüzden bir klasör oluşturun ve verilerinizi bu dosyaya koyarak dijital medyaya aktarın.

– Kartınızın doğru takılı olduğunu kontrol edin ( kart, alt kısmı üstte olacak şekilde takılmış olabilir.
– Medya takılı iken sistemi yeniden başlatmayı deneyin.
– Başka bir hafıza kartı deneyin.

Eğer dijital fotoğraf makineniz/MP3 çalarınız vs…Windows / Mac standardı OS File tablolarını desteklemiyor yada OEM Flash kartınız cihazlar tarafından tanınmak için ID dizini gerektiriyorsa format atmamalısınız. OEM flash medya kartınız ile ilgili detaylı bilgi için kart üreticisine başvurunuz. Dijital medya ürünleri üretim aşamasında yüksek düzeyde formatlama işleminden geçirilir; ancak yine de, medya kartınıza yüksek düzeyde bir formatlama işlemi yapmanız gerekirse aşağıda belirtilen işlemleri takip ediniz:
1) My Computer / Bilgisayarım” ikonuna çift tıklayın.
2) Kingston Media Reader’ı belirten sürücü harfi üzerine gelip sağ tıklayın.
NOT: DOĞRU İKONU SEÇTİĞİNİZDEN EMİN OLUN! Kart Okuyucuyu belirten ikon “removable device / çıkarılabilir cihaz” olarak belirtilmiştir.(Örnek: Removable Disk (E:) / Çıkarılabilir Disk (E:)). Yanlışlıkla başka bir sürücüyü formatlamamaya dikkat edin.
Format / Biçimlendir seçeneğini seçip ekranda belirtilen talimatları izleyerek format işlemini gerçekleştiriniz.
**Windows XP kullanıcıları için Formatlama işlemi: 64 MB ve üzeri flash kartlar için kullanılan formatlama uygılaması FAT32 dosya sistemini kullanmak üzere ayarlanmıştır. Pek çok fotoğraf makinesi ve taşınabilir cihaz medyaların FAT32 dosya sistemi ile formatlanmasını kabul etmez.
Dijital fotoğraf makineleri aşağıda belirtilen hataları verebilir:
1)”Flash kartın formatlanması gerekli” hata mesajı.
2)”Flash kartın formatlanmadığı hata mesajı.
3)”Kart anormal durumda” hata mesajı. Windows XP formatlama uygulamasında FAT32 dosya sistemini FAT16 dosya sistemine çevirmenizi sağlayan bir “pop up” menüsü de mevcuttur.
Bazı fotoğraf makineleri hala hata veriyor olabilir, bu durumda medya kartınız dijital fotoğraf makineniz tarafından formatlanmalıdır. Dijital medyayı formatlarken; fotoğraf makinenizi bilgisayarınıza bağlayan kabloyu çıkartın.

Yüksek X-hız değerlerine sahip flash kartlar daha hızlı çalışmak üzere tasarlanmışlardır. X-değeri performansın – saniyedeki yazılabilen MB olarak veri değeri – farklı bir biçimde ifade edilmesidir de denilebilir. Saniyede Mb olarak işlenen veri değerini öğrenmek için X değerini ve hız çarpanı değerini bilmeniz gereklidir. Örneğin:

X değeri = 150 KiloByte*/ saniye , 150 KB/saniye. olarak gösterilir
50X = 50(çarpan) x 150KB/saniye yada 7.5 MB/saniye
1 KB = 1,000 Byte; 1 MB = 1 milyon Byte.

Top