Buradasınız
Anasayfa > Depolama > AĞ Depolama – NAS Nedir?

AĞ Depolama – NAS Nedir?

Ağa bağlı depolama  – network attached storage teriminin kısaltması olan NAS, ev ya da iş yeri ağı üzerinde bulunan ya da kullanıcıların farklı hizmet sağlayıcılardaki bulut depolama alanlarını ifade etmek için kullanılır. Bir NAS depolama cihazı; yazılım ve disk sürücüler ile birlikte sunulan ve modem, switch ya da router gibi ağ cihazlarına bağlanarak Ağ ya da Internet üzerinden içerisindeki verilere erişim sağlanabilen üniteler olarak tanımlanabilir. Bu yazımızda kullanıcıların NAS üniteleri ile neler yapabileceklerini anlatmaya çalışacağız.

Günümüzde her gün büyük miktarda veri oluşturulmakta ve tüketilmektedir. Ve tüm bunların yönetilmesi gerekmektedir. Bir NAS ünitesi ile kullanıcı verileri merkezi hale gelmekte ve verinin nereden geldiğinin önemi olmadan tek bir merkezden kontrol edilebilmektedir. Kullanıcılar verilerini kişisel NAS/Bulut sunucularına yükledikten sonra içeriklerine PC, Mac, akıllı telefon, akıllı TV ve destekleyen uyumlu cihazları ile her yerden ulaşabilirler.

Veri Güvenliği için RAID
NAS sistemlerin en önemli özelliklerinden biri, çok çeşitli yedekleme ve kurtarma seçeneklerine sahip olmalarıdır. 2 ya da 4 yuvalı pek çok NAS sistemi mevcuttur. Yuva ve sürücü sayıları sayesinde kapasite yükseltimi ve farklı veri koruma seçenekleri sunabilirler.  Bir veri yedeği ya da verilerin ayrı bir fiziksel konumdaki kopyası verileri korumaya yardımcı olsa da, RAID (redundant array of independent disks) kullanıcıların biraz daha fazlasını yapabilmelerini sağlar.

Yüksek veri aktarım hızı için tasarlanmış RAID 0 ya da NAS içerisindeki iki sürücüden birini diğerine kopyalayarak veri koruması sunan RAID 1 gibi farklı RAID yapılandırma türleri mevcuttur. Özellikle 3 ve daha üzeri yuvaya sahip sistemlerde tercih edilen RAID 5 yapılandırması ise sürücülerden birisinin arızalanması durumunda veri kaybını önler. Depolama ünitesi içerisindeki sürücü sayısına bağlı olarak farklı RAID seçenekleri mevcuttur. 6, 8 ve üzeri disk sürücüsüne sahip sistemlerde RAID 6, farklı RAID seviyelerinin bir arada kullanılmasına ile elde edilen RAID 10, 50, 60 gibi yapılandırmalar kullanılabilmektedir. Daha ayrıntılı bilgi için RAID Nedir?

Doğru NAS Ünitesi Seçimi
Farklı kullanım senaryoları için tasarlanmış çok sayıda NAS ünitesi çözümleri mevcuttur. NAS ünitelerini çeşitli kullanım senaryoları ile kullanmak isteyen kullanıcılar için uygulama desteğine sahip NAS çözümleri önerilmektedir. Böylece kullanıcılar ihtiyaçları olan uygulamaları sistemlerine kurarak, NAS ünitelerinden en verimli faydalanabilecek şekilde özelleştirebilir. OwnCloud ya da Pydio gibi farklı bulut uygulamaları ile kendi bulut depolama alanlarını oluşturabilir ya da Apache, MySQL, WordPress, ProFTPD gibi araçlar ile web geliştirme uygulamaları için kullanabilirler.

Örneğin Drobo 5N NAS ünitesine kurulan Drobo Pix uygulaması ile  kullanıcılar, iOS ya da Android cihazları ile çekilen video ve fotoğrafları yükleyebilir, daha sonra bu dosyaları Plex medya oynatıcısı ile ev ya da ofis içerisinde destekleyen cihazlar ile paylaşıp oynatabilirler.

Drobo B800fs ünitesini iki farklı şubesinde kullanan bir işletme Drobo DR uygulaması ile iki ünite arasındaki verileri eşitleyerek verileri daima koruma altında ve yedekli bir şekilde depolayabilir.


NAS Üniteleri için Doğru Disk Sürücü Seçimi

NAS üniteler için sürücü seçmek aslında sanıldığı kadar kolay değildir. Çünkü tüm disk sürücüler aynı özelliklere sahip değillerdir. NAS disk sürücüleri 7/24 çalışmaya, sürekli veri okuyup yazma işlemleri yapmaya uygun çözümlerdir. WD Red, Seagate IronWolf ya da HGST Deskstar NAS gibi disk sürücüler, çeşitli hata ve titreşim önleme teknolojileri ile verilerin düzgün bir şekilde kaydedilip saklanmasını sağlarlar. Ayrıca daha gelişmiş okuma hızlarına sahip bu sürücüler ile verilere daha hızlı erişim sağlanır.

 –     –   

Kullanım amacına bağlı olarak Drobo gibi sürücüsüz gelen depolama ünitelerinde, kullanıcılar kendi disk sürücülerini de kullanabilirler.Farklı marka ve kapasitede disk sürücüleri bir arada kullanılabilir. Ancak kullanılacak disk sürücülerin depolama ünitesinin performansında son derece büyük etkisi olacağı da akılda tutulmalıdır.

Peki kullanıcılar hangi sürücüyü seçmelidirler. Bu tamamen kullanım senaryosu ile ilgilidir. Örneğin sanallaştırma ortamları Kurumsal SAS/SATA Sürücüler ile en iyi performansı verirler. Fotoğraf ve video gibi içerik üreticileri için yüksek performanslı SATA sürücüleri önerilir. Amatör ev kullanıcıları için ise uygun maliyetli SATA disk sürücüler uygun depolama çözümleridir.

Aşağıda farklı sürücü tipleri ve önerilen kullanım alanları listelenmiştir.

Ekonomik (Standart) SATA Sürücüler:

  • Dosya depolaması gibi günlük görevler için uygun
  • Düşük güç tüketimi
  • WD Blue, Seagate Barracuda

Yüksek Performanslı SATA Sürücüler:

  • Fotoğraf, video düzenleme ya da üst düzey medya uygulamaları
  • Yedekleme görevleri
  • WD Black, Seagate Barracuda Pro

Kurumsal SATA Sürücüler:

  • KOBİ arşiv ve yedekleme işlemleri
  • Düşük maliyetli, yüksek kapasiteli çözümler
  • WD Gold, WD RED, Seagate Enterprise NAS veArchive

Kurumsal SAS Sürücüler:

  • Yedekleme ve veri kopyalama (replication), sanallaştırılmış ortamlar
  • Microsoft Exchange, SQL Veritabanı ve karışık iş yükleri
  • WD RE, Seagate Enterprise Performance

Kullanıcılar farklı NAS kullanım senaryoları ile verilerini en iyi şekilde koruyabilirler. Bulut uygulamaları ile verilere her yerde erişebilirler. Dizüstü ya da masaüstü sistemleri çökerse NAS içerisindeki yedeği geri yükleyebilirler. Telefon ya da tabletleri kaybolur veya arızalanırsa video ve fotoğraflarını NAS cihazlarında yedeklendiği için endişe duymalarına gerek kalmaz. Ya da yeni bir sistem aldıklarında eski sistemlerinin NAS üzerindeki yedeklerini kısa sürede yeni sistemlerine aktararak çalışmaya devam edebilirler. Farklı ihtiyaçlara uygun depolama çözümleri için bilendenal.com e-ticaret sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Top