Buradasınız
Anasayfa > Makaleler > Belleğim Neden Üzerinde Yazan Değerden Farklı Hızda Çalışıyor?

Belleğim Neden Üzerinde Yazan Değerden Farklı Hızda Çalışıyor?

Bellek kontrol yazılımlarındaki farklı yapılandırmalar ve sistem sınırlamaları nedeni ile kullanıcıların sistemlerine taktıkları bellekler üzerinde belirlen değerlerden daha düşük hızda çalışıyor görünür ve bu nedenle düşük performans sunar. Bu durum farklı sebeplerden kaynaklanabilir, basitçe DRAM çalışma şeklinin yorumlanmasının değiştirilmesi ya da sistem yapılandırmasının değiştirilmesi ile çözülebilir.

Bazı bellek kontrol yazılımlarında görünen bellek hızı, bellek üzerindeki hız değerinin yarısını gösterebilir. Yeni nesil DRAM bellek modülleri DDR (double data rate) aktarım protokolü ile çalışmaktadır. Bunun anlamı, belirtilen saat hızlarında çalışırlar, ama işlemci saat devrinin yükselme ve düşme anlarında veri aktarımı yapabildikleri için belirtilen hızların 2 katı veri aktarım hızı/frekans değeri sunmuş olurlar. Bazı bellek kontrol yazılımları yada sistem bilgilendirme uygulamaları bunu bu şekilde açık olarak belirtmez ve sadece belleklerin megahertz (MHz) hız değerini gösterirler. Bu nedenle de hız değeri bellek hız değerinin yarısı olarak yansıtılır. Örneğin DDR3-1600 bellek aslında 800MHz hızında çalıştığı için, bazı bellek kontrol yazılımlarında bellek hızı 800MHz olarak gösterilir.

Bellek hızının daha düşük olmasının bir diğer sebebi de işlemci ve/veya anakart kaynaklı olabilir. Bu bileşenlerden biri ya da her ikisi daha düşük hızlarda bellek desteğine sahip olabilirler. Bu da belleğinizin normal hızında değil, bu bileşenlerin destekleyebildiği hızlarda çalışmasına sebep olur. Buna örnek olarak DDR3-1333 desteğine sahip bir sisteme DDR3-1600 bellek takıldığında bellek hızı 1333 ya da 667MHz olarak görüntülenir. Bellek satın almadan önce anakart ve işlemcinin desteklediği bellek hızlarının kontrol edilmesi bu sorunu ortadan kaldırır.

Top