Buradasınız
Anasayfa > Makaleler > Bellek Rankı Ne Demektir?

Bellek Rankı Ne Demektir?

Rank terimi, bellek endüstrisi standartları grubu olan JEDEC tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Bu tanımın; bellek modülü üzerindeki bellek bankı sayısı (memory bank) ile bileşenler/yongalar üzerindeki bellek bankı sayısı arasındaki farkı belirtmek için yapılmasına karar verilmiştir. Bellek Rankı kavramı; farklı tür, boyut ve yapıda olan tüm bellek modülleri için geçerli olmasına rağmen; büyük miktarlarda belleğin yönetildiği sunucu platformlarında daha yoğun olarak kullanılmaktadır.

Bellek Rankı basitçe; bellek modülü üzerindeki yongalarının bir kısmı ya da tamamını kullanılarak oluşturulan verilerden oluşan bir blok ya da alan olarak ifade edilebilir. Bir Rank 64 bit genişliğindeki bir veri bloğudur.  ECC (Error Correction Code) desteğine sahip sistemlerde bu bloğa 8 bit daha eklendiğinden veri bloğu genişliği 72 bit olur. Bellek modülünün tasarımına bağlı olarak, modül üzerinde 64-bit genişliğinde (ECC modüllerde 72-bit) 1, 2 ya da 4 blokluk veri alanları bulunur. Bu veri alanları sayısına göre bellek modülleri Single Rank, Dual Rank ve Quad Rank olarak adlandırılır ve ürün bilgilerinde 1Rx4, 2Rx4, 2Rx8 gibi ifadeler ile gösterilirler.

x4 ve x8 ifadeleri, bellek bileşeni ya da yonga üzerindeki bank sayısını ifade eder. Kimi zaman karıştırıldığı gibi modül üzerinde bulunan bellek yongası/chip sayısını belirtmez. Diğer bir deyiş ile her iki yüzünde de yonga bulunan bir modül çift-yüzlü (dual-sided) olarak adlandırılabilir ancak, chip tasarımına bağlı olarak Single Rank, Dual Rank ve Quad Rank bir bellek olabilir.

Daha detaylı bir örnek vermek gerekirse 64 (+8bit) 72-bit Rank değerine sahip x4 yongalı bir ECC bellek modülü 18 adet yonga ile Single Rank (18 x 4 = 72) bir bellek olarak adlandırılır. Eğer modülde 9 adet x8 yonga kullanıldı ise yine Single Rank (9 x 8 = 72) olarak adlandırılır. Eğer modül üzerinde 18 adet x8 yonga var ise bu modül Dual Rank (18 x 8 = 144, 144/72 = 2) olarak adlandırılır. Eğer bir ECC modül üzerinde 36 adet x8 yonga bulunuyor ise bu kez Quad Rank (36 x 8 = 288, 288/72 = 4) olarak adlandırılır.

Dual ya da Quad Rank bir modüle sahip olmak, 2 ya da 4 adet belleğin tek bir modülde birleşmiş haline benzetilebilir. Örneğin, eğer sistem desteği mevcut ise 4 adet Single Rank 4GB RDIMM bellek modülü yerine 1 adet Quad Rank 16GB RDIMM bellek modülü kullanılabilir.

Yüksek Rank değerine sahip (2/4) modüller ile sunucularda en sık karşılaşılan olumsuzluk, sunucu sistemlerinin adresleyebileceği Rank sayısının sınırlı olmasıdır. Örneğin 4 bellek yuvasına sahip bir sunucu, 8 Rank adresleme sınırına sahip olabilir.Bunun anlamı, bu sunucuda 4 adet Single Rank modül  ya da 4 adet Dual Rank modül kullanılabilirken sadece 2 adet Quad Rank modül kullanılabilir. Daha fazla sayıda Quad Rank modül takılması durumunda, adreslenebilir Rank sayısı aşılacağından, kullanılabilir bellek kapasitesi takılı olandan daha düşük görünecektir.

Sistem Rank desteği ve Rank sınırlamaları ile ilgili detaylı bilgi için anakart ya da sistem üretici kılavuzlarına başvurulmalıdır.

Top