Buradasınız
Anasayfa > Makaleler > ECC veya Non-ECC Hangi Belleği Kullanmalıyım

ECC veya Non-ECC Hangi Belleği Kullanmalıyım

Sisteminizde bellek kapasite yükseltimi yapmak istediğinizde, sisteminizde takılı olan bellek ile aynı özelliklerde bellek almanız gereklidir. ECC belleklerin takılı olduğu bir sistemde,  Non-ECC bellekler ile yükseltim yapıldığında ECC (error-checking and correcting) işlevi devre dışı bırakılmış olur. Non-ECC ve ECC belleklerin birlikte takılı olduğu sisteminiz sorunsuz bir şekilde çalışabilir. Ancak ECC bellekler bu gelişmiş hata kontrolü özellikleri olmadan çalışmış olacaklardır.

Sisteminizde takılı olan belleğin ECC olup olmadığını anlamanın en kolay yolu, bellek modülü üzerindeki yongaları (chip) saymaktır. ECC (ve pariteli) bellek modülleri üzerinde 3 veya 5 ile tam olarak bölünebilen sayıda yonga bulunur. Her bir yüzdeki bu bir fazla yonga; verinin bellek tarafından doğru okunup yazıldığını denetler. Eğer veri veri düzgün olarak yazılmamış ise bu ek yonga, hatanın tipine bağlı olarak gerekli düzeltme işlemini gerçekleştirir. Non-ECC (ve paritesiz/non-parity) modüller ise hata denetleme-düzeltme işlevine sahip değillerdir. Üzerlerinde düzeltme yongası yer almadığı için de toplam yonga sayısı 3 veya 5 ile tam olarak bölünemez.

ECC yongaların kullanımı sistem performansında %2 kadar bir düşüş oluşturabilir. Sıradan bir bilgisayar kullanıcısı iseniz günümüz gelişmiş Non-ECC bellek modülleri günlük kullanımınız için yeterli olacaktır. İş amaçlı ya da veri bütünlüğünün önem taşıdığı uygulamalar için ise destekleyen sistemlerde ECC bellek modüllerinin kullanılması önerilmektedir.

Top