Buradasınız
Anasayfa > Hafıza Kartı > SD Hafıza Kartı Türleri ve Adlandırmaları

SD Hafıza Kartı Türleri ve Adlandırmaları

Günümüzde SD kart ifadesi;  tüm SD, SDHC ve SDXC kartlar için kullanılmaktadır. Ancak bu kartların hepsi aynı değildir. Farklı uygulamalar ve farklı ihtiyaçlar için farklı kartlar tasarlanmıştır. Fotoğraf makineniz veya çekimleriniz için hangi hızda kart daha uygun? Ya da telefon ve tabletiniz için yüksek kapasiteli kartların hangisi daha uygun? Bu tür soruları yazımızda yanıtlamaya çalışacağız.

Öncelikle ne zaman yeni bir karta ihtiyacınız vardır?
Yeni nesil bir akıllı telefon, tablet, kamera ya da fotoğraf makinesi satın aldığınızda eski kartınızı kullanırken ile karşılaşacağınız aşağıdaki durumlar yeni bir kart almanız gerektiğini gösterecektir.

  • Kaydetme işleminin gecikmesi – deklanşöre bastığınızda ve fotoğraf makinesi fotoğrafı çektiğinde, makine verilerin tümü karta yazılana kadar donuyor.
  • Bozuk video dosyaları – kart hızı çok düşükse video kameralar bozuk video dosyaları oluşturabilir ya da kamera, video kalitesini, kartın hızına uygun bir hıza düşürebilir. Bu durumda 1080p HD ve üzeri çözünürlükte videolar, çok daha düşük çözünürlükte bir videoya dönüştürebilir.
  • Daha kısa klipler – fotoğraf makinesi ya da video kamera hafıza kartından daha yüksek bir yazma hızına sahip olduğunda; video kaydı sırasında, kamera duraklar ve video klip kartın hız sınırına ulaşıldığında aniden durabilir.
  • Seri çekim işlevi – birçok fotoğraf makinesi, deklanşöre basıldığında bir dizi fotoğrafın çekildiği seri çekim modu özelliğine sahiptir; bu, kullanıcıların evcil hayvan ve çocuklar gibi hızlı hareket eden nesneleri çekmesini sağlar. Eğer kartın yazma hızı çok düşükse, seri modu ayarı çalışmaz.

Kartınız ve sisteminiz yeni ve hız ile ilgili bir sorununuz olmadığında ise bu kez yetersiz kapasite uyarıları, sisteminiz için daha yüksek kapasiteli hafıza kartı almanız gerektiğini hatırlatacaktır. Özellikle 2K ve 4K gibi yüksek çözünürlükte videolar ya da HDR ya da ağır çekim, canlı fotoğraflar gibi çekimler tarafından oluşturulan dosyalar çok daha büyük boyutları nedeniyle depolama alanının hızla azalmasına sebep olmaktadırlar. Bu nedenle çekimler sırasında sık sık yetersiz depolama alanı uyarıları ile karşılaşmak durumunda kalmaya başladığınızda aynı hızda ama daha yüksek kapasiteli bir hafıza kartı alma zamanınız gelmiş demektir.


SD (Secure Digital) Hafıza Kartları

Günümüzde en yaygın kullanıma sahip hafıza kartı türüdür. Hafıza kartları SD kartların fotoğraf makinelerinde kullanımı ile yaygın hale gelmiştir. SD hafıza kartları 128MB ile 2GB aralığında kapasitelere sahiptirler.

  • Varsayılan dosya sistemi FAT16’dır.
  • SD, SDHC, SDXC desteğine sahip tüm cihazlarda kullanılabilirler.

SDHC (Secure Digital High Capacity) Hafıza Kartları

Tablet kullanımının artması ve yüksek çözünürlükle beraber fotoğraf ve videolar için daha yüksek kapasite ihtiyacının doğması ile SDHC™ (Secure Digital High Capacity) hafıza kartları kullanıma sunulmuştur.

  • SDA 2.0 şartnamesine uygun olarak geliştirilmiş SD™ kart türüdür.
  • Daha yüksek kapasite ihtiyaçları için tasarlanan SDHC hafıza kartları 4GB ile 32GB aralığında kapasitelere sahiptirler.
  • Varsayılan dosya sistemi FAT32’dir.

Farklı dosya sistemi desteği ve çalışma yapısı nedeniyle SDHC hafıza kartları sadece SD kart (128MB – 2GB) desteğine sahip eski sistemler ile kullanılamamaktadır. Genel bir ifade ile 2008 yılı sonrasında kullanıma sunulan sistemler ve kart okuyucular SDHC uyumludur denilebilir.

Bu nedenle SDHC kart satın almadan önce kullanacağınız cihaz üzerinde ya da bilgi belgelerinde SDHC simgesi ile belirtilen destek bilgisinin bulunduğundan emin olunuz.

SD Kart Birliği; kullanıcıların SDHC kartlarının hız ve performansını kolayca anlayabilmeleri için 4 hız sınıfı tanımı yapmıştır. Bu hız sınıfları sunulabilecek en düşük aralıksız okuma/yazma hızı değerlerini tanımlar. Kullanıcılar kart üzerinde bulunan hız sınıfı simgelerinden kartın performansını anlayabilirler.

 Hız Sınıfı Simge  En Düşük Yazma Hızı
 Class 2  2 MB/s
 Class 4  4 MB/s
 Class 6  6 MB/s
 Class 10  10 MB/s

 



SDXC™  (Secure Digital Extended Capacity) Hafıza Kartları

Yeni nesil fotoğraf makineleri, kameralar gibi cihazların yüksek kapasite ve hız ihtiyaçları için tasarlanmış olan SDXC™  (Secure Digital Extended Capacity) hafıza kartları profesyonel kullanıcıların kullanımına sunuldu.

  • SDA 3.0 şartnamesine uygun olarak geliştirilmiş SD™ kart türüdür.
  • 64GB ile 2TB aralığında kapasite seçenekleri sunabilmektedirler.
  • Varsayılan dosya sistemi exFAT’dır.

Farklı dosya sistemi desteği ve çalışma yapısı nedeniyle SDXC hafıza kartları sadece SD kart (128MB – 2GB) ya da sadece SDHC kart (4GB – 32GB) desteğine sahip eski sistemler ile kullanılamamaktadır. Genel bir ifade ile 2010 yılı sonrasında kullanıma sunulan sistemler ve kart okuyucular SDXC uyumludur denilebilir.

SDXC kart satın almadan önce kullanacağınız cihaz üzerinde ya da bilgi belgelerinde SDXC simgesi ile belirtilen destek bilgisinin bulunduğundan emin olunuz.

Dikkat: SDHC destekli sistemlerde ya da kart okuyucularda SDXC kartların kullanımı mümkündür. Ancak kartı kullanabilmek ve veri aktarımı gerçekleştirebilmek için işletim sisteminin exFAT desteğine sahip olması gerekmektedir. 2008 ve sonrası dizüstü bilgisayarlar SDXC kart desteğine sahip olmayabilirler. SDXC hafıza kartları, sadece SD uyumuna sahip kart okuyucular ile çalışmazlar. SDHC ve SDXC uyumuna sahip kart okuyucuların bulunduğu cihazların işletim sistemleri exFAT dosya sistemi desteğine sahip olmalıdır.


Cep telefonları, tabletler ve ardından drone ve aksiyon kameraları cihazlarının giderek artan kullanımı, daha küçük boyutlu kartlara ihtiyaç duyulmasına sebep olmuştur. 2003 yılında duyurulan miniSD/SDHC kartlar 4GB’a kadar kapasite sunabiliyorlardı. Ancak aynı dönemde microSD kartların  yaygınlaşmaya başlaması nedeniyle miniSD kartlar yerini kısa sürede microSD kartlara bıraktı.

Giderek daha küçülen ve hafif olması beklenen akıllı telefonlar ve yeni nesil cihazlar ile kullanım için en uygun çözüm olan microSD kart; mevcut en küçük boyutlu hafıza kartı olmasının yanı sıra en fazla kullanıma sahip kart türü durumuna da gelmiştir. Günümüzde 256GB kapasitede microSD (microSDXC) hafıza kartları kullanıma sunulmuş durumdadır.


 

SDHC ve SDXC kartlar için tasarlanan Ultra High Speed, Phase I (UHS-I) veriyolu tasarımı SD 3.0 şartnamesi içerisinde tanımlandı. Bu SDHC/SDXC kartlar için performans artışı sağlayan bir tasarım geliştirmesi idi.

UHS-I şartnamesi iki veri yolu mimarisi tanımı içermektedir; 50MB/s değerine kadar hızlar sunabilen UHS-50 ve 104MB/s değerine kadar hızlar sunabilen UHS-104. Bu değerler teorik olarak kartlar tarafından sunulabilecek en yüksek hız ve performans değerleridir. Kartlar tarafından sunulan gerçek performans değerleri ilgili üretici tarafından kartın üzerinde ya da tanıtım belgelerinde belirtilmektedir.

UHS orijinal SD arayüz şartnamelerinde yapılmış bir geliştirmedir. Kullanılacak cihazlar ve SD kart UHS desteğine sahip ise UHS kartlar ile kullanıcılar en yüksek performansı elde edebilirler. Sistem ya da kart UHS desteğine sahip değil ise sistem ya da kart tarafından sunulan sınırlı performans yetinmek durumunda kalınacaktır.

UHS kartların UHS olmayan sistemler ile kullanılmasında herhangi bir uyumluluk sorunu bulunmamaktadır.


Image
SDHC ve  SDXC kartlar için belirlenen Ultra High Speed Phase II (UHS-II) veriyolu tasarımı SD 4.0 şartnamesi içerisinde tanımlandı. Bu geliştirme ile kartların daha yüksek performans sunabilmesi için temas noktaları arayüzünde donanımsal değişiklikler gerçekleştirilmiştir.

UHS-II şartnamesinde 156MB/s ve 312MB/s değerine ulaşabilen iki veriyolu mimarisi tanımı yer almaktadır.Bu değerler teorik olarak kartlar tarafından sunulabilecek en yüksek hız ve performans değerleridir. Kartlar tarafından sunulan gerçek performans değerleri ilgili üretici tarafından kartın üzerinde ya da tanıtım belgelerinde belirtilmektedir.

Kullanılacak cihazlar ve SD kart UHS-II desteğine sahip ise UHS-II kartlar ile kullanıcılar en yüksek performansı elde edebilirler. Sistem ya da kart UHS-II desteğine sahip değil ise sistem ya da kart tarafından sunulan UHS-I ya da SD veriyolunun sunacağı daha düşük performans ile yetinmek durumunda kalınacaktır.

UHS-II kartların UHS-I ya da UHS olmayan sistemler ile kullanılmasında herhangi bir uyumluluk sorunu bulunmamaktadır.

Veriyolu Arayüzü Şartnamesi , SD Destekleyen Cihazlar ve SD bellek kartları arasında yüksek düzeyde veri aktarımını desteklemek için Yüksek Hız ( High Speed – 25MB/s) arayüzü ile 3. Nesil Ultra Yüksek Hız UHS-III (Ultra High Speed – 624MB/s) arayüzünü kapsayan bütünleştirici bir yapıya sahiptir. Aşağıdaki tabloda yüksek hızda büyük boyutlu dosya aktarımı için belirlenen arayüz hız standartları verileri incelenebilir.

Top