Buradasınız
Anasayfa > Bellekler > Satın aldığım bellek üretici uyumluluk listesinde-QVL yoksa sistemimle uyumlu değil midir?

Satın aldığım bellek üretici uyumluluk listesinde-QVL yoksa sistemimle uyumlu değil midir?

Kalifiye Tedarikçi Listesi olarak dilimize çevirebileceğimiz Qualified Vendor List (QVL); sistem ya da anakart üreticileri tarafından sunulan  uyumlu ürünler listesi, üretici tarafından uyumluluğu test edilmiş ve onaylanmış donanımların yer aldığı listedir. Bu sayede sistem ile sorunsuz bir şekilde çalışacak uyumlu ürünler ile ilgili olarak üretici kullanıcıları bilgilendirmiş olur.

Asnet tarafından sunulan Bigboy, Kingston, Samsung, Transcend bellek çözümleri;  JEDEC (Joint Electron Device Engineering Council) tarafından tanımlanan üretim standartları ile tam uyumlu ürünlerdir. Bunun anlamı; üretici QVL listesinde yer almamasına yani  sistem ya da anakart üreticileri tarafından henüz test edilmemiş olmasına rağmen bu standartlar ile uyumlu üretilen bellek modülleri sistemler ile uyumlu çalışacağıdır.

Ayrıca QVL listeleri genellikle ürünlerin çıkış döneminde hazırlanır ve sonrasında güncellenmez ya da uzun aralıklar ile güncellenirler. Bu nedenle daha yüksek hız ya da kapasiteye sahip güncel ürünleri içermezler.  Yine sistem ya da anakart üreticileri tarafından sunulan BIOS ya da UEFI sistem güncellemeleri de sistemlerin daha yüksek kapasite ya da hıza sahip daha fazla ürün ile uyumluluğunu sağlayabilir. Ancak bu güncellemeler ile eklenen uyumlu ürünleri içeren yeni QVL listeleri yayımlanmayabilir.

Sistem üreticileri tarafından sunulan listelerin yanı sıra, bellek üreticileri tarafından sunulan ve QVL listeleri ile birlikte, bellek üreticilerinin kendi uyumluluk testleri sonrasında oluşturduğu uyumluluk listelerini ve uyumlu ürün arama motorlarını kullanabilirsiniz. Amatör ya da profesyonel tüm kullanıcıların

Masaüstü ve dizüstü sistemler için geçerli olan bu durum, ECC, Registered ya da Load Reduced gibi farklı belleklerin kullanıldığı sunucu ve iş istasyonlarında da temel olarak aynıdır. Sistem yöneticileri; üreticilerin güncel olmayan QVL listeleri ile birlikte bellek üreticileri tarafından sağlanan bilgilendirme belgelerini inceleyerek sistemlerinde en doğru donanım güncellemesini gerçekleştirebilirler.

Top