Bellek, RAM ya da DRAM hangisi doğru?
Bu üç ifade de aynı anlamda kullanılmaktadır. RAM rastgele erişimli bellek(Random Access Memory) , DRAM ise dinamik rastgele erişimli bellek (Dynamic Random Access Memory) terimlerini ifade etmektedir. Bellek, kısaca bu iki ifade için de kullanılmaktadır.
Bellek biçim faktörü nedir?
Biçim faktörü bellek modülünün fiziki formunu ya da fiziksel boyutlarını belirtir. UDIMM (unbuffered dual in-line memory module), masaüstü sistemlerde en fazla kullanılan biçim faktörüdür. Dizüstü ve diğer küçük boyutlu sistemler SODIMM ( small outline DIMM) olarak adlandırılan daha az sayıda temas noktasına (pin) sahip, daha kısa UDIMM modüller kullanırlar. Sunucular ise sistem türüne bağlı olarak farklı biçim faktörlerine sahip (RDIMM, LRDIMM, FBDIMM, ECC UDIMM, ECC SODIMM, NVDIMM gibi) modüller kullanırlar.
Toplam kapasite ile kastedilen nedir?
Toplam kapasite; modül ya da kit olarak sisteme takılmış olan belleklerin sunduğu ve Gigabayt (GB) ile belirtilen toplam bellek kapasitesidir. Toplam bellek değerinin büyük olması daima iyidir.Bu sayede sisteminiz çok daha yüksek miktarda etkin veriyi işleyebilir. Aynı anda çok daha fazla işlem yapabilirsiniz.
Bellek hızı nedir?
İşlemci (CPU) ile bellek (RAM) arasında iletilen veri miktarı belirli bir zamanda aktarılabilir. MT/s (saniyedeki megatransfer) olarak ölçülebilen bu hız değerinin büyük olması, işlemlerin daha kısa sürede yapılabilmesini sağlar.
Voltaj (gerilim) değeri neden önemlidir?
Voltaj ya da gerilim, bellek modülünün ne kadar güç tükettiğini belirtir. Yüksek gerilim değerleri modülün ya da sistemin çalışmak için daha çok enerjiye ihtiyaç duyduğunu ve çalışma sırasında daha fazla ısı ortaya çıkaracağını gösterir. Bu ise sistem performansını olumsuz etkiler.
Bant genişliği nedir?
Bant genişliği, belleğin hızı ile belirli sürede işleyebileceği veri miktarını belirtir. Yüksek bant genişliği değeri daha fazla veri işlemeyi sağladığı için daima iyidir.
Gecikme (latency) nedir?
Gecikme süresi, komutun/eylemin girilmesi ile gerçekleşmesi arasındaki süreyi belirtir. Genel olarak düşük gecikme süresi daha iyi olarak kabul edilir. Gecikme süresi tanımında 3 adet sayı kullanılır – örneğin bir 16-17-17 değerleri belirtilen DDR4 modülü için CAS gecikmesi değeri 16, tRCD zamanlaması değeri 17 ve tRP zamanlaması değeri 17 verileri geçerlidir.Bu değerler içerisinde CAS gecikme derecelendirmeleri en yaygın gecikme derecelendirmesi olsa da, en iyi gecikme verisi nano saniye cinsinden ölçülür ve buna gerçek gecikme denir.
Buffered (tamponlu) and unbuffered (tamponsuz) bellek arasında ne fark vardır?
Registered olarak da bilinen Buffered (tamponlu) bellekler, sunucu uygulamaları için tasarlanmıştır ve elektrik yükünü hafifletmek ve veri bütünlüğünü sağlamak için modül ve veriler arasında bir koruma (aracı) vardır (yani, belleğe gönderilen her bilgi parçasının doğruluğu onaylanır).
Bellek teknolojisi nedir ve sistem için neden önemlidir?
Bir modülün bellek teknolojisi, sisteminiz ile uyumluluk için sisteminizin bellek teknolojisiyle aynı olmalıdır. DDR, DDR2, DDR3 ve DDR4 gibi farklı bellek teknolojileri mevcut sistemlerde kullanılır durumdadır. Ayrıca sisteminizde yapılan “bellek yükseltme” işlemi genellikle sisteme, aynı teknolojiye sahip daha fazla bellek modülü ile daha fazla kapasite eklenmesi anlamına gelir – bir DDR3 sisteme DDR4 bellek eklemek anlamına gelmez, çünkü farklı teknolojili modüller fiziksel olarak bir bellek teknolojisinden diğerine farklıdır ve uymazlar, aynı yuvaya farklı bellek türleri takılamaz. Sistem bellek uyumluluğu üreticiler tarafından sunulan bellek arama motorlarının ya da web uygulamalarının kullanılması önerilir.
Bileşen yapılandırması bellek performansını etkiler mi?
Bileşen yapılandırması; bellek yongalarının (modül üzerindeki siyah bileşenlerin) veriyi işlemek için nasıl tasarlandığını gösteren bellek sırası (memory rank) olarak da adlandırılır. Daha yüksek numaralandırılmış bileşen yapılandırması, modülün daha yoğun iş yükleri için daha fazla veri işleyebileceği anlamına gelir, ancak bazı sistemlerin bellek rankı uyumluluğu konusunda bir sınırı vardır.
ECC (hata düzeltme kodu/error-correcting code) ne işe yarar?
Bu özellik, bazı sunucu ve iş istasyonu uygulamaları için gerek duyulabilen ilave bir veri bütünlüğü seviyesi sağlar. Çoğu masaüstü ve dizüstü bilgisayar bellek modülünün ECC özelliğine ihtiyacı yoktur.